Saras matblogg

om min viktresa med GI och LCHF

Månad: april 2008 Sida 1 av 2

GI viktkoll 21 april

2008-04-21 23:39
Har haft lite ”paus” ett par dagar från Håll koll. Misstänker att jag ätit för lite på kuppen, även om jag fortfarande tryckt i mej massor! Jag har inte fuskat med något otillåtet, bara ätit lite för mycket choklad en dag (6 istället för 2 rutor) och kanske aningens mer än 50 g nötter och sånt. Testar lite hur det känns och om något händer. Är inte i ketos längre, eftersom jag äter kolhydrater nu, men jag trivdes faktiskt bättre i rivstarten där jag slapp dom helt. Nu blev det plötsligt krångel med att tänka på att de inte ska vara med för sent på kvällen och att jag inte får ha för mycket fett ihop med kolisarna osv… Det lutar åt att jag hoppar tillbaka till rivstarten igen, och lever där så länge det känns bra…
2008-04-21 00:00
Fick förresten en viktig insikt idag; Är maten inte gooooood har jag tendens att villa frossa gott, typ choklad och mandlar istället. Låter simpelt och självklart, men jag har inte sett det så klart som idag, när middagen blev misslyckad och jag genast körde igång tröstätartankar i huvudet.

GIviktkoll 16 april

2008-04-16 19:08
Inne och skriver ikapp lite kollar idag. Jag börjar ha koll på vad jag får och inte får äta, men det hjälper inte på varken våg eller måttband. Funderar återigen på att byta fas och lägga till mer kolisar – om inget annat för att våga promenera lite mer. Nu är jag så dum så jag går bara min morgonpromenad, och skyller på lågintensiv träning i rivstarten, men jag har å andra sidan känt att det tagit emot när jag försökt pressa på. Inte bara mentalt utan med muskelsyra. Vi får se hur jag gör. Behöver lite mer pepptalk med någon annan som kör.

GIViktkoll Dag 8

2008-04-11 13:24
Var med i expertchatten, men det gav ingen mersmak! Får prova någon annan expert, för Paulun var mest intresserad av att marknadsföra sin hemsida och svara med självklara standardsvar. Orkade nog inte ens läsa min seriöst ställda fråga, där jag tog med många detaljer för att slippa komplettera. Har förstått att forumet här inte ger så himla mycket heller, då den som ger mest råd inte verkar ha riktigt pejl på läget. Hittade ett annat forum som jag ska spana in en timme senare i dag. Blev lite konfys direkt när man rekommenderade kokt ägg före stekt, eftersom man slapp fettet då? Jag behöver ju fettet också… Det verkar som om man får köra på någon slags magkänsla och hoppas på att det blir bra i slutänden. För det är många som säger emot varandra. Snappade ett tips på att ägglossning kan stanna upp viktminskningen, och det vet jag att jag haft i veckan. Funderade på att byta till nystart, men vågar inte riktigt än, eftersom det blev väldigt mycket mer kolisar där, och jag tycker det går bra i rivstart nu föruom att vågen inte visar någon förändring. En vecka till i rivstart minst tror jag på.

GIViktkoll Dag 7

2008-04-10 17:12
Sajten suger idag! Så segt, och jag får ändra och lägga till flera gånger, för det töntas bort i servertapp. Idag har jag skyhögt över på fettstapeln – vet inte varför… Men det ska väl gå det med…

GIviktkoll Dag 6

Fick aldrig med detta igår: Fortfarande problem att få i mej allt jag ska, men det känns ganska OK ändå. Var och shoppade mängder med ost på Cityhallen och en stapel tonfisk. Förstår inte riktigt var behovet att variera allt i det oändliga kommer ifrån när jag börjar banta. I vanliga fall kan jag äta samma frukost 7 dar i veckan utan att reflektera. Gröna mixern var slut, så smoothiesarna får vänta… Skulle komma nya på måndag.

GIviktkoll Dag 5

2008-04-08 15:23
Nu har jag skrivit mitt första inlägg i forumet iallafall. Men oj vad mycket konstigt folk som skriver där. Där är ju alla samma människor som jojobantar och är hysteriska på viktväktarna. Jag känner mej inte hemma i såna sällskap. Kanske är det förnekelse. Men så här känns det idag iallafall: Jag behöver varken läsk eller chips eller godis eller potatis ris och bröd. Det sista är sånt jag ätit för att man ska, och det första för att det är gott. Jag insåg att jag var redo att börja med det här när jag inte slök påskäggen direkt. Jag tryckte i och för sig i mej en påse påskskum en kväll innan jag började, men jag vill inte påstå att det var särskilt gott. Hade hellre haft ett bra nyttigt alternativ till det suget. Jag är bara glad och tacksam att det gick så pass lätt att detoxa sockret. Jag lär väl få göra det fler gånger i framtiden, för jag tror inte jag är något helgon och av praktiska skäl kommer det säkert också att behövas. Får se om jag får svar på min fråga och staplar och 2 mellanmål.

GIviktkoll dag 4

2008-04-07 13:34
Sitter här och borde äta lunch, men eftersom frukosten inte intogs förrän vid 11 är jag fortfarande ganska mätt. Det är bara huvudet som säger att det är lunchdags. Känner mej lite stressad av allt jag måste trycka i mej, samtidigt som jag ibland får höfta och gissa, så jag vet inte om jag egentligen äter fel nånstans iallafall. Proteinpulvret jag köpte fanns såklart inte med på den här listan – däremot en väldigt röd prick på samma märkes proteinbar…. Typiskt att Maxi inte skulle ha en ”bra och rekommenderad sort”. Får väl bita i det sura äpplet, testa det och funkar det inte är det det pulvret som ska bytas mot ett annat som jag väl får beställa från nätet. Inte lätt detta. Tog iallafall en frisk morgonpromenad före frukosten, men min stegräknare har kajkat ur, så jag vet inte hur långt. Kollade dock på köksklockan precis när jag gick och kom tillbaka så jag vet att det tog 20 minuter. Försökte justera vikten på stegräknaren med intuitivmetoden, men jag lyckades nog inte. Undrar var manualen finns…
2008-04-07 14:02
Hmmm, säga vad man vill om den här sajten – men intuitiv är den inte! Jag har letat efter starthjälp och förklaringar osv, och klickat runt på länkar och flikar som det knappt funnits något på, ankare som inte funkar, länkar som inte är länkar osv. NU hittade jag fliken ”3 steg” som jag lyckats missa innan. Där är ju min starthjälp! Den borde ligga här under min sida och välkomna mej varje dag med dagens information och utmaningar! Inte ska jag behöva leta upp den 5 klick ner under en kryptiskt uppmärkt flik… Nåja, jag jobbar inte här, så det är bara att gilla läget! Ska kolla igenom dagarna på rivstart lite noggrannare under veckan. Här stod bl.a. de där do and don’ts jag efterlyste igår. Det har plötsligt poppat fram 500 g grönsaker om dan, max en frukt och max 2 dl mejeriprodukter nämligen. Alltså 500g grönsaker…. WW kör 200g och jag har problem med det – hur i helsicke ska jag få i mej ett halvt kilo då??? Nu är det i och för sej en hel del goda grönsaker bland gi-sakerna, men ändå! Protein och fett var visst inte hela sanningen när det väl kom till krita. Motionsmässigt ska jag plocka fram stavarna också nu.
2008-04-07 23:10
Sitter och försöker planera morgondagen. Trots en massa ägg och kött på menyn kommer jag inte upp i min proteinstapel, så jag måste verkligen köpa proteinpulver! Imorgon ska jag prova en smoothie.

GIviktkoll dag 3

Från GI viktkolls blogg

2008-04-06 20:12
Idag har allt känts jättebra! Tonfisksalladslunchen är en riktig höjdare som jag hoppas jag aldrig tröttnar på! Fortfarande problem att fylla upp fett och proteinstaplarna utan att kolisarna stiger också. Undrar om man ska leva på ägg?? Letade fram ett måttband, som var alldeles för kort, men fick skarvmäta med snöre och kom fram till cirka 110 cm. Testade fler funktioner på vågen och hade visst gått upp sen igårs morgonvägning. Men jag ska inte väga mej en massa sen och stirra på vågen. En gång i veckan blir det bara.
2008-04-06 21:12
Nu hittade jag forumet… dom kallar det chatt här… Mycket snack och inte så mycket svar på mina frågor som jag hade hoppats. Vill inte aktivera mej i ett forum till just nu, så det får vänta ett tag. Dök plötsligt upp en liten notis i ett menyförslag om att jag bör äta 500 g grönsaker i veckan. Och såg en blänkare på förstasidan om en frukt om dagen. Måste kolla om jag hittar mina gamla GIböcker nu och kolla igenom rivstarten ordentligt så jag får i mej rätt saker! Planerar måndagen och det blir smaskig middag! Ska prova mitt proteinpulver också.

Matresan

Så vilken vecka passar bäst att börja sitt nya liv matmässigt på? Jo denna!! Fick hem en bok förra veckan som hette GI noll! som skrek åt mej att detta var min grej. Provåt lite några dagar förra veckan, för att se hur mätt man blev osv, sedan var jag redo att köra igång i måndags. Jag kommer inte att föra viktblogg, som många andra i scrapvärlden, utan berättar bara lite kort om min start. Sedan för jag en än så länge dold dagbok inne på GIviktkoll.

Jag var beredd på att dag 3 skulle vara värst. När kroppen skulle ställa om och inse att det kommer inget socker – dags att köra igång på andra bränslen. För mej var detta dag 3 och dag 4. Jag märkte det främst på trötthet, huvudvärk (då drack jag mer vatten) och att jag hade ont i mina leder i tår och fingrar. Dag 5 var jag riktigt dålig, såg dimmigt och märkte att hjärnan inte funkade som den skulle. Jag förstod inte enkla instruktioner och fick tänka länge hur man skulle betala med ICA-kortet – något jag gjort 7 miljarder gånger tidigare. Allt gick i siraptempo. Då fick jag support av Sanna, som sa att man INTE ska må så, och jag fattade beslutet jag förberett mej på innan, nämligen att skippa den extrema GInoll-metoden och hoppa på ”vanliga” GI istället. Reggade mej på GIviktkoll för att få starthjälp. Kände mej så motiverad när jag var och handlade på eftermiddagen att jag till och med bestämde mej för att göra detta på riktigt och köpte en våg. Jag är glad för att jag gjorde det, för nu vet jag! Jag vet att det inte är så illa som det kunde ha varit, men tyvärr inte så bra som man kunde hoppats.

Nu har jag ätit detta en vecka och är himla nöjd. Vikten kan jag inte säga något om, eftersom jag vägde mej i slutet av veckan. Kroppen är iallafall avgiftad, jag är mätt hela tiden, och de värsta dag-3-tankarna med buhä-jag-kommer-aldrig-mer-att-få-äta-ditt-och-datt är över. Jag känner inte det mentala suget efter skräpmat och godis. Däremot hade jag ett reflexsug efter det igår när jag var på mässan i Helsingborg och plötsligt stod där med världens sockrigaste marshmallow i munnen. Inte förrän jag kände sockersmaken reagerade jag och tänkte ”vad i helvete gör jag??”. Annars har jag inte fuskat med vilje! Jag är så motiverad att köra igång med lite bättre matvanor och är redo efter ett års mental förberedelse och tjuvstartandet med ”nya rutiner” mha skrubba. GIandet blev ju knappast babysteppande – där är man ju tvungen att sluta cold turkey om det ska gå. Iallafall jag är nog det efter flera tröstlösa försök tidigare att ändra mina matvanor. Jag kände mej inte sugen på viktväkteri för hmte gången heller. Det har aldrig funkat innan för mej. Det tror jag GI ska göra, och jag tycker det äre realistiskt att jag ska kunna äta sån här mat resten av mitt liv också. Det svåraste mentalt har varit att sluta med mjölken. Jag älskar mjölk.

GIviktkoll Dag 2

2008-04-05 22:09
Resan till Helsingborg gick över förväntan! Tonfisk-gogget till lunch mättade bra och var supergott! Tack till GInoll-boken, annars hade jag nog inte kommit på den blandningen utan ätit det separat. En stor tabbe drog jag dock på mej innan jag ens hann reagera. Jag stod och skulle betala hos Scrapperiet, och innan jag vet ordet av har jag tagit en marchmallow, riktigt sockerindränkt, i den stoooora godisskålen och tuggat i mej halva! När jag kände den söta smaken i munnen reagerade jag och blev arg på mej själv ”Vad i helvete gör jag?? Hur dum får jag vara??”. Efteråt fick jag stress-hjärtklappning också, men det behöver inte ha berott på sockerrushen, utan kan ha varit att det var mycket folk och varmt på mässan, och att jag inte är ikapp riktigt än. Var på väg att käka upp allt på resan, men kom på att jag kanske ville ha kvällsmat också när jag kom hem och landade, så jag sparade ostbiten och en av chokladbitarna. Sen hittade jag även proteinshaken och var väldigt väldigt skeptisk, eftersom jag är rädd för allt pulversmakigt efter något töntigt försök med nutrilett o.d. Men den var gooood! Lite för god. Vaniljsmak och sötningsmedel. Sött sött när man varit helt utan socker en vecka. Drack till och med kaffet i morse med lätthet utan socker – trodde jag aldrig…. Nu ska jag fixa morgondagens meny.

Sida 1 av 2

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén