Saras matblogg

om min viktresa med GI och LCHF

Månad: april 2009

Krydda din mat utan glutamat


Jag har gjort en hemsida och webbshop till den lokala kunden Kryddboden Carlscrona, som alltså säljer kryddor. Det kunde knappast passa bättre att hitta henne nu när jag fått ökad inspiration att laga god, ny mat och dessutom kryddor fria från glutamat och smakförstärkare! Jag är inte känslig för glutamat tack å lov, men försöker iallafall tänka på att dra ner på onödiga tillsatser i maten. Jag var redan innan trött på vissa maträtter som kära sambon ivrigt kryddade med sin favoritkrydda grillkrydda, så allting smakade likadant – dvs mest smakförstärkare och saltigt.

Ett år med GI och LCHF har gjort att mitt smaksinne kommit tillbaka, och jag behöver inte vräka på salt och jox på allt jag lagar, utan kan istället njuta av andra smaker. Jag blev också väldigt förvånad när jag provsmakade (eller nej, jag frossade faktiskt…. en kväll) i de för påsken obligatoriska dragé-äggen. De gula äggen smakar ananas! De har bara smakat socker socker socker innan… Så även otillåten mat och godis smakar mer nu!

När vi plåtade kryddorna att ha i webbshopen fick jag med mej en massa smakprov hem och har fått många favoriter. Vi är båda förtjusta i allt som innehåller chili och lite hetta, så det blir många såna varianter.

Här är några av mina favoriter av kryddblandningarna (I webbshopen ser ni vad de innehåller för kryddor).


Chili con carne – supergod i färs såklart!


Tacokrydda utan glutamat! Tjoho! Man får ta lite större mängd än den vanliga påskryddan som följer med paketen, men den smakar som den ska och är jättegod!


Pommes frittes krydda – innehåller då inte potatis 😉 Jag brukar ”salta” med den i mina äggmuffins, som blir röda och goda.

Grillkrydda Texas BBQ – som omväxling till den glutamatdästa från vanliga livsmedelsbutiken…

Kunglig salladskrydda – vacker att se på och fin att strö i en gryta, på omeletten eller om man gillar oljiga dressingar till salladen.

Sweet chinese – när man vill ha lite kinesiskt och currysmak på gräddsåsen!

Kika in till Ann-Christin och passa på att handla lite rena kryddor, fria från tillsatser. Jag fick gå till Åhléns och köpa den här mysiga kryddförvaringen till 10 av mina favoriter. Den står rätt ofta framme bredvid spisen, annars är den inlyft i skafferiet.

Igår slängde jag förresten i stort sett allt socker i huset. Vi hade fått myrinvasion i alla paketen i skafferiet, så det var bara att kasta ut skiten. Ingen som använder det ändå nu för tiden. Får köpa nytt det fåtal gånger det ska kokas saft eller bakas rabarberpaj eller vad nu sambon ska projekta med.

Matdagbok för egna minnets skull

Har hittat ny motivation att göra ett ganska strikt ”ryck” med min mat. Inte för att jag medvetet slarvar eller fuskar en massa, utan bara för att ha lite mer koll igen ett tag.

I lördags plockade jag fram GI-Noll!-boken efter att den varit förpassad till ”knasig”-högen ett år. Nu är jag där mentalt och kostmässigt, nu funkar den och råden för mej. Just nu är det enda jag är sugen på och vill äta kött kött kött och något fett till, och lite ägg. Så nu ska jag se om jag kan få igång fettbrasan Sten-Sture pratar om också.

Jag är lite för duktig att äta ”varierat” och får på det viset i mej onödigt mycket kolhydrater från grönsakerna (främst blomkål och broccoli). Jag ska köra med mindre kolisar ett tag nu och bara ösa på med protein och fett istället. Det var ju så förra platån släppte, innan mensen kom och svetsade fast mej på en ny platå på 101 kilo. Jag är trött på att se dom siffrorna på vågen nu, så nu ska jag neråt igen! Visst är det positivt att jag inte går upp en massa, men man blir ju less när man gärna vill gå ner lite till, i lugn och fin takt.

Kaffe med gräddskvätt 9.30
promenad en timme
Frukost 11.00, 2 ägg, majonnäs och en burk tonfisk i olja, avrunnen
Middag 16.30, 1 scans hamburgare 120gs med Lallersteds bea och äggröra på 2 ägg och grädde
tar nog en bit brieost till tvn ikväll bara, typ 50g

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén