Saras matblogg

om min viktresa med GI och LCHF

Månad: januari 2010

Tacogratäng med ägg

Gjorde denna smarriga gratäng igår.

4 hg färs
tacokrydda (påse eller kryddbodsköpt) i lagom mängd
1 dl grädde.

Fräs färs, krydda, slå på grädde och puttra ihop ca. 10 min

3 ägg
1 dl creme fraische

rörs till smet. Äggsmeten kan saltas och peppras också om man vill. SJälv använder jag ganska lite kryddor för tillfället – maten smakare godare när den smakar mat än salt!
Sen sa originalreceptet att det skulle stekas en omelett av och joxas med, men det orkade inte jag, så jag slog det i en form och in i ugnen tills det stannat. Glöm inte smörja formen (som jag…)

225 grader sisådär 5-10 minuter?

Ta ut formen, lägg färsblandningen på äggtäcket, riven ost i mängd över, tillbaka in i ugnen till gratinering. Färsen är ju färdig, och ägget med, så det är bara osten som ska smälta till och bli mumsigt gratinerad.

Gott som det var, men du kan klart ha nachoschips, sallad m.m. till också om du tvunget vill ha en massa tomma kolhydrater till maten! 😉

Glömde ta bild på färdig gratäng, så här är en på det som blev över när vi ätit vårt.

Riktigt mättande, så ta det lugnt när du öser upp en ”vanlig” portion.

Dagens – laxmacka

Dagens middag var snabblagad. Polarnacka från igår med varmrökt lax och grovstrimlad starkost mikrades ett par minuter.

Jag vet inte varför mina dagensbilder blir roterade – ska försöka få in nya senare om jag kommer ihåg.

LCHF polar

250 g keso
6 ägg
200 g riven ost (3-4 dl)

Jag rörde ägg och avrunnen keso. Receptet sa mixa men jag ville ha kesostrukturen. Sen i med osten.
Hällde ut i en braspanna på oljat teflonblad.
175 grader i ca 10 min

Jag körde en kvart och lite grill mot slutet för att få färg. Undersidan blev lite kletig, kanske pga oljan? Tänk på att ost lätt kan smaka beskt om man bränner den så prova dej fram.

Kotlett med grönkål

Fläskkotlett med stuvad grönkål och kokt ägg. Såsen gjord av cf och kryddor.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén